Lansare de carte – Întâlnire cu scriitoarea OTILIA SÎRBU

DSC_0246

DSC_0267

DSC_0394

Întâlnire cu scriitoarea Otilia Sîrbu

În cadrul manifestărilor ample intitulate generic Zilele culturii slobozene desfășurate în perioada 6–12 iunie 2016, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, partener cultural al Primăriei Municipiului Slobozia și al Casei municipale de cultură, a organizat un eveniment dedicat cărții, cu titlul ”Întâlnire cu scriitoarea Otilia Sîrbu”.

Otilia Sîrbu (Dobre), originară din Slobozia este cunoscută publicului din orașul nostru prin prezența la Salonul anual de carte 2015, atunci când a lansat volumele ”Omul și mitul în secolul 21”, București, Editura Universitară, 2015 și ”Inițierea în splendoare”, București, Editura Rao, 2015. Autoarea declara atunci: ”Să furăm timpul Universului, să-l prindem în palmele noastre și să-l dăruim celuilalt, seamănului nostru, oriunde s-ar afla. Drept răspuns, Universul nu ne va pedepsi, ci ne va dărui clipa sa veșnică făcându-ne stăpânii deplini ai destinelor noastre menite a fi trăite în Lumină”.

Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 8 iunie 2016, cu începere de la ora 11.00 la sediul Bibliotecii Județene, când scriitoarea Otilia Sîrbu a prezentat cartea ”Dumnezeirea între așa și altfel. Antropologie cuantică”, scrisă în colaborare cu Cristian Tiberiu Popescu și apărută la Editura Eikon, Cluj Napoca în anul 2015.

Cuvântarea de deschidere a aparținut gazdei evenimentului, drd. Mihaela Racovițeanu, managerul Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița care i-a prezentat pe cei doi invitați: Constantin Ionel, directorul Direcției municipale pentru cultură și scriitoarea Otilia Sârbu. Directorul Constantin Ionel a vorbit despre proiectul Zilele culturii slobozene al cărui organizator este. În continuare Mihaela Racovițeanu a menționat titlurile volumelor cu care Otilia Sîrbu s-a făcut cunoscută: ”Petru Dumitriu” (volumul apărut în urma finalizării tezei de doctorat), ”Literatura română ca pat al lui Procust”, ”Imagologia regăsită”, ”Inițierea în splendoare” (scrisă și ca piesă de teatru), ”Omul și mitul în secolul 21”, și volumul lansat în această zi, ”Dumnezeirea între așa și altfel. Antropologie cuantică”.

Pornind de la motto-ul acestei cărți ”Dumnezeirea e o oglindă în care expunem chipul nostru de mâine”, autoarea spunea: ”Omul de început este un mic Dumnezeu. Omul care privește cerul este homo religiosus al lui Mircea Eliade.

Otilia Sîrbu a inițiat un dialog cu publicul pornind de la ideea că ”locul nașterii este un loc sfânt”, amintindu-și perioada petrecută în Slobozia și faptul că d-na Mariana Tărăcilă, aflată în public, i-a fost profesoară.

Publicul, numeros, a fost format din cititori ai bibliotecii, elevi ai Seminarului Teologic ”Sf. Ioan Gură de Aur” și ai Liceului Pedagogic (clasa a VIII-a și a X-a), bibliotecari,  reprezentanți ai presei. Mariana Tărăcilă a evidențiat faptul că elevele de clasa VIII-a de la Liceul Pedagogic au fost premiante ale unui concurs de creație de poezie niponă – haiku – de la Constanța. În cuvântul său, profesoara a concluzionat:  ”Otilia v-a ajutat să găsiți răspunsuri la întrebările vieții, rezonând la problemele cu care tinerii se confruntă. Fără modele în viață nu putem exista.” Mihaela Racovițeanu a mulțumit autoarei și publicului prezent la eveniment și a invitat toți iubitorii de lectură la o întâlnire cu cărțile autoarei,  care urmează să intre în colecțiile bibliotecii, și la o sesiune de autografe din partea Otiliei Sârbu, cu mențiunea că autoarea va fi unul din invitații speciali ai Salonului anual de carte 2016.

Bibliotecari: Petre Florina și Balog Elena

Posted on 10 iunie 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: