Comunicat de presa

Ion Cantacuzino – personalitate enciclopedică în medicina românească

 

În cadrul parteneriatului ,,Biblioteca vine la tine’’ al Bibliotecii Județene ,,Ștefan Bănulescu” Ialomița cu Școala Postliceală Sanitară Slobozia, în data de 18.02.2016  s-a desfășurat acțiunea intitulată – ,,Ion Cantacuzino –fondatorul școlii românești de imunologie și patologie experimentală”, în care s-a sărbătorit una dintre cele mai ilustre personalități științifice ale României – Ion Cantacuzino. Născut la București, la 25 noiembrie 1863, Ion Cantacuzino a fost de-a lungul carierei sale academician, medic, microbiolog, profesor universitar, dar și fondator al Școlii Românești de Imunologie și Patologie Experimentală, cercetător de geniu care a pus la punct prima metodă de vaccinare antiholerică din lume. Ioan Cantacuzino urmează atât studiile liceale (Liceul „Louis le Grand”), cât şi cele superioare (filosofie, 1882 – 1886, ştiinţe naturale, 1886 – 1891 şi medicină, 1887 – 1894) la Paris. În 1895 obţine titlul de Doctor în Medicină cu teza: „Cercetări asupra modului de distrugere a vibrionului holeric în organism”. După terminarea studiilor, lucrează în Institutul „Pasteur” din Paris, în domeniul mecanismelor imunitare ale organismului. Întors în ţară, este numit profesor de Medicină experimentală la Facultatea de Medicină din Bucureşti (1901) şi Director general al Serviciului Sanitar din România (1907). Vocaţia sa de fondator şi organizator a fost demonstrată prin înfiinţarea unor instituţii ca „Institutul de Seruri şi Vaccinuri” (1921), care astăzi îi poartă numele, a Laboratorului de „Medicină Experimentală” (1901) din cadrul Facultăţii de Medicină, precum şi a unor reviste de specialitate, „Revista Ştiinţelor Medicale” (1905), „Annales de Biologie” (1911) şi „Archives roumaines de pathologie expérimentale et de microbiologie”.  Ion Cantacuzino a desfăşurat o bogată activitate de cercetare privind vibrionul holeric şi vaccinarea antiholerică, imunizarea activă împotriva dizenteriei şi febrei tifoide, etiologia şi patologia scarlatinei. Datorită lui, România a fost a doua ţară din lume, după Franţa, care a introdus în 1926 vaccinul BCG (Bacilul „Calmette-Guérin”), având germeni cu virulenţă atenuată, pentru vaccinarea profilactică a nou-născuţilor împotriva tuberculozei. Ion Cantacuzino a fost membru titular al Academiei Române din anul 1925, membru în Comitetul de Igienă al Ligii Naţiunilor, al societăţilor de Biologie, de Patologie Exotică şi al Academiei de Ştiinţe din Paris. Numeroase universităţi i-au acordat titlul de Doctor honoris causa: Lyon (1922), Bruxelles (1924), Montpellier (1930), Atena (1932) şi Bordeaux (1934). Profesorul Ion Cantacuzino rămâne în conștiința națională ca o personalitate unică de dăruire și devotament patriotic, animat de un nobil crez al apărării sănătății. Activitatea i-a fost recompensată cu Legiunea de onoare în grad de comandor în 1918 și Ordinul Steaua României în grad de cavaler în 1921.

Acțiunea a fost susținută  de către elevii Școlii Postliceale Sanitare  din clasele I-A,a-II-a B și a-III-a A, cu calificarea –asistenți medicali generaliști – sub îndrumarea prof. Novac Mihaela- director și a instructorilor de practică: prof. Stoica Adina, prof. Dumitrescu Gabriela și prof. Dănilă Vochița, în prezența directorului Bibliotecii Județene ,,Ștefan Bănulescu” Ialomița Racovițeanu Mihaela precum și a postului local de televiziune Antena 1 Slobozia și a corespondentului în teren a postului de știri Radio România Actualități. Biblioteca județeană  a realizat o expoziție tematică de carte pe această temă  și a pus la dispoziția elevilor, anterior concursului, titluri de la Sala de lectură și de la Secția de împrumut pentru adulți. Elevii au susținut și probe practice: au prezentat tehnica de recoltare a exudatului faringian și a sputei. Elevii clasei I A, au făcut o prezentare de postere realizate manual ce cuprindeau activitatea și descoperirile marelui om de știință Ion Cantacuzino. Clasa a-III-a A, ne-a vorbit despre capitolul imunitate și holeră, clasa a-II-a B despre infecția scarlatinoasă și infecția tuberculoasă (simptome, evoluția și tratamentul specific fiecărei boli) și a prezentat un film documentar despre TBC. Acțiunea s-a încheiat cu acordarea de premii constând în cărți pentru prezentarea cele mai bune și documentate materiale, de către Biblioteca Județeană care găsește oportună promovarea și susținerea lecturii în rândurile elevilor de la școala postliceală sanitară.

 

Simion Simona – Bibliotecar, Filiala MB20

 

Bibliografie:

Enciclopedia marilor personalități Din istoria, știința și cultura românească de-a lungul timpului; vol .I. București: Editura Geneze, 1999.

Lecca, Octav-George – Familiile boierești române: Istorie și genealogie, Ed. îngrijită de Alexandru Condeescu. București: Libra; Muzeul Literaturii Române, 2000.

Moraru, Ioan Imunologie: Bazele imunologice ale stării de sănătate și boală. București: Editura Medicală, 1984.

Personalități românești ale științelor naturii și tehnicii: Dicționar – București: Editura Științifică și Enciclopedică, 1982.

Webgrafie:

http://www.cantacuzino.ro

http://www.medicalstudent.ro

http://webbut.unitbv.ro

 

 

 

Posted on 26 februarie 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: