Articol de presa

BRÂNCUȘI – Frumos și har

Sub titlul, ”Biblioteca vine la tine”, vineri 19 februarie 2016, ora 10, la Seminarul teologic ”Sf. Ioan Gură de Aur” din  Slobozia, în cadrul programului de parteneriat cultural încheiat între Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” și seminar s-a desfășurat aniversarea a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor  Constantin Brâncuși.

Artistul s-a născut pe 19 februarie 1876, în satul Hobița, comuna Peștișani, județul Gorj. După ce a urmat Școala de Arte și meserii din Craiova (1894-1898) este admis în 1898 la Școala de Arte Frumoase din  București. În 1904 Brâncuși a pornit pe jos spre Paris, iar în 1905 intră la Școala de Arte Frumoase din acest oraș.  Rugăciunea, Sărutul, Cumințenia Pământului, urmate de Pasărea Măiastră, Domnișoara Pogany, Nou-născutul, Cariatida, Himera, Fiul risipitor, Vrăjitoarea, Principesa X sunt câteva din sculpturile cele mai reprezentative ale artistului. În 1935 i se propune să realizeze la Târgu Jiu un monument în cinstea eroilor căzuți în primul război mondial. Pe 27 octombrie 1937 are loc inaugurarea Porții Sărutului, iar în 1938  vor fi inaugurate Coloana fără sfârșit și Masa Tăcerii.  Brâncuși se stinge din viață în 1957 la Paris și este înmormântat în cimitirul Montparnasse. Crezul său era: ”Să creezi ca un zeu, să poruncești ca un rege, să muncești ca un sclav.”  Despre arta sa spune :” Nu căutați formule mistice sau obscure. Eu vă dau bucurie curată….Nici nu vă puteți, încă, da seama de ceea ce vă las eu! ”

În cadrul acestei acțiuni au fost prezentate albume de artă și cărți de profil ce cuprind date despre viața artistului, din colecțiile tematice ale Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” dar și filmul documentar ”Brâncuși sau școala de a privi”.  Începând din anul 2016, 19 februarie – ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși devine sărbătoare națională.

 

Mariana Stănică – bibliotecar, Sala de lectură

 

 

Posted on 26 februarie 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: