Dar de lectură

 Economia Bazată pe Cunoaştere este un proiect strategic de pionierat pentru societatea cunoaşterii din România, conceput şi derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi finanţat de Banca Mondială şi de Guvernul României.

Prin acest program, MCSI a dotat 255 de comunităţi din România dezavantajate din punct de vedere al cunoaşterii şi accesului la informaţie cu infrastructură TIC şi acces la Internet de mare viteză. În fiecare comunitate inclusă în acest exerciţiu inovativ a fost dezvoltată o Reţea Electronică a Comunităţii Locale, ce comprimă 4 noduri de importanţă publică locală: Primăria, Şcoala, Biblioteca şi PAPI (Punct de Acces Public la Infomaţie).

Beneficiarii direcţi ai societăţii cunoaşterii reprezintă 1.8 mil locuitori, 20% din populaţia din mediul rural, 8% din populaţia României. Economia Bazată pe Cunoaştere şi-a propus să transforme această categorie vulnerabilă a populaţiei în adevărate surse de educaţie şi informaţie, prin transfer de cunoaştere şi diseminare de bune practici atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

În acest an în cadrul proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere se derulează programul eCultura care este un program dedicat bibliotecilor orăşeneşti şi comunale din orasele beneficiare de proiectul Economia Bazata pe Cunoaştere.

Printre cei 33 de caştigători ai programului eCultura se află şi oraşul Ţăndărei, jud. Ialomiţa, care prin intermediul Bibliotecii Orăşeneşti ,, I.L.Caragiale” Ţăndărei în parteneriat cu Biblioteca Liceului ,,Paul Georgescu” Ţăndărei, jud. Ialomiţa si Biblioteca Orăşenească Băneasa, jud. Constanţa, au depus şi câştigat proiectul Dar de lectură, proiect ce se derulează în perioada iunie – octombrie 2012.

Proiectul are drept obiectiv pricipal furnizarea de servicii culturale moderne către membrii comunităţii prin derularea unor activităţi care să-i aproprie pe tineri de bibliotecă, sa-i transforme în adevăraţi consumatori de lectură, conştienţi de importanţa lecturii în desăvârşirea personalităţii, de rolul pe care îl ocupă cartea în relaţionarea cu lumea din jur.

Principalele activităţi derulate până acum în cadrul proiectului sunt:

  • ,,Biblioteca, tu şi Internetul” – sesiune de formare a 3 bibliotecari incluşi în proiect, privind folosirea mijloacelor TIC în activitatea specifică de bibliotecă;
  • ,,Dar de lectură – Seară literară – George Bacovia” În cadrul acestei activităţi elevii au încercat să afle cum poate un scriitor să creeze o diferenţă şi ce rol are literatura în cunoaşterea de sine, răspunzând la întrebări, precum: ce sentimente vă trezesc poezia bacoviană, care sunt resursele stilistice prin care poetul Bacovia îşi exprimă viziunea artistică asupra lumii, ce impact a avut Bacovia asupra dezvoltării poeziei interbelice ?….
  •   „Clubul de oratorie şi teatru” constă în punerea în scenă a unor piese de teatru folosind mediul online ca sursă de documentare, prima piesă pusă in scenă de elevii Liceului Teoretic ,, Paul Georgescu” este ,, D’ale carnavalului” de I.L.Caragiale. O mare contribuţie o are bibliotecara de la biblioteca parteneră, Biblioteca Liceului ,, Paul Georgescu”, Ştefan Carmen. Activităţile Clubului se desfăşoară la sediul Bibliotecii Orăşeneşti ,, I.LCaragiale” Ţăndărei.

Tot în cadrul proiectului în lunile august – octombrie vor avea loc cursuri de instruire a utilizatorilor bibliotecii în utilizarea TIC, va mai avea loc şi lansarea unui site care va avea ca scop promovarea servciilor bibliotecilor partenere.

Cecilia David, bibliotecar, Biblioteca Orăşenească ,, I.LCaragiale” Ţăndărei

Posted on 10 Iulie 2012, in Biblionet, Biblioteci Publice and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: